Nieuw bij de smaak van Toscane

Dat is even een hele tijd geleden dat ik een blog heb geschreven. Soms denk ik.. “Heb ik wel wat te vertellen dan?” Misschien niet, misschien wel. In ieder geval heb ik wel hele leuke nieuwe producten in de winkel erbij gekregen dus dat is zeker de moeite waard om daar een leuk stukje over te schrijven en jullie op de hoogte te brengen over wat er dan allemaal nieuw is.

Allemaal nieuwe biertjes!

Op het moment hebben we echt een hele mooie collectie aan mooie en vooral lekkere biertjes. De Italianen worden echt steeds beter in het maken van bier en dat proeven we hoor. Hieronder zal ik wat vertellen over Baladin bier. In een volgende blog komen de andere bieren aan bod.

Baladin bier

Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo, ten zuiden van Turijn, in de Langhe. Het is dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen van bier, vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van bieren van Baladin, zorgen voor de hoogwaardige producten die op dit mement door hem op de markt worden gebracht. Baladin heeft meer dan 23 soorten bier waarbij een aantal is vernoemd naar zijn naasten, denk hierbij aan zijn zoon Isaac en toenmalige vrouw Nora.

De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert, waardoor er een natuurlijke variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren de waarborgen, is een relatief lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één maand voorbereiding, één maan hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.

Over Teo Musso

Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijn familie. Meerdere conflicten zorgden ervoor dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte zijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelf gemaakte bierbrouwerij in zijn ouderlijk huis heeft h ij zijn passie voor bier laten uitgroeien tot een waanzinnige fabriek in Piemonte en tientallen Baladin pubs en een Baladin hotel.

Nu de bieren die wij voor u in de winkel hebben (en een 100% natuurlijke Cola)

Birra Bianca: ISAAC
Isaac wordt gemaakt van rauwe tarwe die op smaak is gebracht met koriander en sinaasappelschillen. Isaac is heerlijk voor in de zomer; erg verfrissend en makkelijk te drinken. Heeft een lichte body en is ideaal als aperitief.
Bier/Spijscombinatie: Aperitief, vis en vegetarische gerechten

Birra Egizia: NORA
De Nora is gemaakt op basis van verschillende kruiden en Khamut. Khamut, ofwel krorasan tarwe, is een ‘oergraan’, een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit bier is amberkleurig en heeft een volle smaak van zacht fruit en kenmerkt zich door Oosterse aroma’s zoals gember, citrus en bloesems.
Bier/Spijscombinatie: Charcuterie, Thais en Indiase gerechten

Birra Italiana: NAZIONALE
Het énige bier dat is gemaakt met enkel Italiaanse ingrediënten. Deze Italian Ale is gemaakt van Italiaans water, gerstemout, gist en Italiaanse kruiden (bergamot en koriander). De biersoort heeft een licht pittig en verfrissend karakter en kenmerkt zich door aroma’s van oranjebloesem, peer en bergamot.
Bier/Spijscombinatie:  Gaat goed samen met de meeste gerechten en is zeer geschikt als aperitief of bij een pizza

Birra Bruna: LEÖN
Birra Leön is een donker bier; niet te zoet, en niet te hoppig. Er zijn tonen van kruiden, chocolade en gedroogd fruit aanwezig.
Bier/Spijscombinatie: Dessert of andere gerechten waar chocolade in verwerkt is, blauwe kazen en stoofvlees.

Wist je dat…..Het oorspronkelijk bedoelde winterbier Leön rondom kerst (Noël) zó succesvol was dat Teo besloot het bier het hele jaar beschikbaar te stellen? Om die reden veranderde hij de naam van het bier in Leön.

Baladin cola 100% natuurlijk

Baladin Cola wordt gemaakt van de kolanoten afkomstig van het Kola Slow Foord Presidium uit Sierra Leone. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan projecten van Slow Food Foundations om zo de biodiversiteit te steunen. Baladin Cola bevat geen kleurstoffen of conserveermiddelen waardoor de kleur van de cola bijzonder is, namelijk: rood